Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Δύο σημαντικές έρευνες για τις ξένες γλώσσες στη δημόσια εκπαίδευση

Για τη θέση και τη σημασία των ξένων γλωσσών στη Δημόσια Εκπαίδευση έχουν παρουσιαστεί διάφορες έρευνες. Παρουσιάζουμε σήμερα δύο από αυτές και παρακαλούμε όσους συναδέλφους έχουν υπόψη τους και άλλες να μας τις στείλουν.

Η πρώτη από τις έρευνες προέρχεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και συγκεκριμένα από το συνέδριό του "Οι Ξένες Γλώσσες στη Δημόσια Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Δεδομένα και Προοπτικές", που έγινε το 2006. Μπορείτε να δείτε τα πρακτικά του συνεδρίου στη διεύθυνση: http://www.pi-schools.gr/download/news/pract_sinedr_xenes_glosses.pdf

Η δεύτερη από τις έρευνες έχει γίνει από ομάδα εργασίας του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. (Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ) το 2007, έχει τίτλο "Ξενόγλωσση εκπαίδευση: Προβλήματα και αναβάθμισή της" και υπάρχει στη διεύθυνση http://olme-attik.att.sch.gr/files/kemetemel/3enoglwssh_ekpaideysh.pdf

Σχέδιο νόμου για την "Δια Βίου Μάθηση"


Παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου «Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και Άλλες Διατάξεις».

Η Δια Βίου Μάθηση αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την υλοποίηση των εθνικών πολιτικών επιλογών δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές μάθησης (τυπική, μη τυπική και άτυπη) σε όλες τις φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ρυθμίζει κυρίως το χώρο που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα ρυθμίζει, την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων

Περισσότερα για το σημαντικότατο αυτό θέμα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Διεθνής ημερίδα: "E-learning for a better quality of life and social well being"

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έθεσε υπό την αιγίδα του τη διεθνή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της έκθεσης e-Learning Expo, 2 Οκτωβρίου 2010. Η διεθνής ημερίδα με θέμα "E-learning for a better quality of life and social well being" θα πραγματοποιηθεί στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Γλυφάδα.

Ομιλητές στη διεθνή ημερίδα θα είναι:

• Dr. Aristotelis Bouratsis, Director Thematic Operations, EuropeAid, EU
• Dr. Helen Rana, Head of Policy JISC, UK
• Dr. Martina Roth, Director of the Intel Education Group for Europe, Middle East and Africa
• Dr. Martin Dougiamas, Moodle
• Dr. Grainne Conole, professor Open University in UK
• Dr. Michalinos Zempylas, researcher CARDET & associate professor Open University of Cyprus
• Mrs Jane Richardson, EMEA Senior Manager, Oracle Education Foundation

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.elearningexpo.gr/

Πηγή: http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2010/07/27/2752.html

Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες / δυσλεξία και ξένες γλώσσες.

****Κυριακή Πουλάκη – Ευταξιοπούλου, M.Ed Ψυχοπαιδαγωγός.

Ο όρος Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία αναφέρεται σε ανομοιογενείς δυσκολίες που είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία, τα μαθηματικά, την κρίση και γενικότερα την ικανότητα του παιδιού για μάθηση. Δεν οφείλονται σε αρνητικούς ψυχοπεριβαλλοντικούς παράγοντες ή σε χαμηλή νοημοσύνη. Αν και οι δυσκολίες στο μαθησιακό τομέα είναι ποικίλες δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες δυσκολίες ούτε είναι απαραίτητο ένα παιδί να εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Για τα γνωρίσματα που παρουσιάζουν τα δυσλεκτικά παιδιά κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, διαβάστε τη συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος αυτού άρθρου στο http://www.texnilogou.gr/el/specific_learning_difficulties_intervention

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Απόψεις για την Παιδεία στο προσωπικό ιστολόγιο του Υφυπουργού κ. Πανάρετου

Στο προσωπικό ιστολόγιο του Υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου μπορεί κανείς να διαβάσει τις απόψεις του για την Παιδεία. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, υπάρχουν και τα εξής:

-Το μέλλον των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων
-Ο νέος νόμος για την εκπαίδευση
-Επαγγελματικά προσόντα πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ
-Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Διεθνές Πανεπιστήμιο
-Έρευνα για το μέλλον του Ίντερνετ την επόμενη δεκαετία

Η διεύθυνση του ιστολογίου του κ. Υφυπουργού: http://panaretos.blogspot.com

Αρχές Αυγούστου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα του Φιντέλ Κάστρο

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι στις αρχές Αυγούστου θα κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματά του για το νικηφόρο αγώνα στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα κατά του στρατού του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Τίτλος του βιβλίου: «Στρατηγική Νίκη» (στα ισπανικά με τον τίτλο ‘La victoria estratégica’).

Ο Φιντέλ Κάστρο υπόσχεται να εργαστεί και για «το δεύτερο μέρος αυτής της ιστορίας», ενώ εξηγεί ότι στο βιβλίο συμπεριέλαβε μια μικρή αυτοβιογραφία για να απαντήσει στα αμέτρητα ερωτήματα για τα βιώματα που τον μετέτρεψαν σε «επαναστάτη και ένοπλο μαχητή».

Ειδικότερα, σε σημείωμα του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Cubadebate.cu, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος θα γίνει 84 ετών στις 13 Αυγούστου, υποστηρίζει ότι εργάστηκε μετά τη «σοβαρή ασθένεια του» επί μήνες για το βιβλίο, αυτό που τιτλοφορείται «Στρατηγική Νίκη», και γράφτηκε με τη βοήθεια μιας ομάδας δημοσιογράφων και ιστορικών.

Περισσότερα για το θέμα: www.paspif.gr

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Congreso Mundial de Bibliotecas e Información

El Congreso Mundial de Bibliotecas e Información del 2010, 76a Asamblea y Congreso General de la IFLA (International Federation of Library Associations), tendrá lugar los días 10 a 15 de agosto en el Palacio Sueco de Congresos y Exposiciones, Gotemburgo, Suecia.
El asunto elegido para el Congreso apoya y complementa el tema de la Presidenta de la IFLA, Ellen Tise: Las bibliotecas como medio de acceso al conocimiento.

Por lo tanto, el Congreso se centra en los siguientes aspectos:

-Acceso libre al conocimiento, tan importante como la libertad de expresión.
-Accesible para todos, incluidos los discapacitados visuales y otras personas con problemas de lectura.
-Abierto e integrador, sin importar quién sea y de dónde provenga.
-De dominio público, un lugar virtual en la red o un espacio físico, donde la gente contribuya y comparta socialmente contenidos producidos socialmente y cuya propiedad es de uso público.
-Abierto a ideas donde el usuario puede innovar y, por lo tanto, se convierte en el productor del contenido.
-Publicaciones en acceso abierto para crear nuevos conocimientos y un mejor equilibro entre las leyes de copyright y la libertad de la información.

Πηγή: http://www.ifla.org/en/ifla76/congress-information-es

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πίνακες κατάταξης ωρομισθίων καθηγητών ανά περιφέρεια

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι πίνακες κατάταξης ωρομισθίων καθηγητών ανά περιφέρεια. Οι πίνακες, οι οποίοι υπόκεινται σε πιθανές αλλαγές, βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr/oromisthioi_2010/index.html

Όσον αφορά στα ισπανικά, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr/oromisthioi_2010/PE40.00

"Η γυναίκα ως Μούσα, 1900-1950" - Έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών


Πάμπλο Πικάσο, Μητρότητα

Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει από την 3η Σεπτεμβρίου 2010 έως την 21η Νοεμβρίου 2010 την έκθεση με τίτλο: "Η Γυναίκα ως Μούσα, 1900-1950". Θα εκτεθούν περί τα 90 έργα επί χάρτου - υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια - της πρώτης πεντηκονταετίας του 20ου αιώνα, Ευρωπαίων καλλιτεχνών - Ελλήνων και ξένων - από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών, της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, της συλλογής Alpha Bank καθώς επίσης και από τις συλλογές των ιδιωτών Γεωργίου Οικονόμου και Χ. Λεοντιάδη.

Ανάμεσα σε άλλους, θα εκτεθούν έργα των Πικάσο, Νταλί, Ματίς, Τουλούζ-Λωτρέκ, Μόραλη, Βασιλείου, Γαλάνη, κ.α.

Πηγή: Η ιστοσελίδα του Μουσείου Ηρακλειδών

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

"Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" από το θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η θεατρική εταιρεία «ΠΡΑΞΗ» (Μπέττυ Αρβανίτη) θα παρουσιάσει στην Α’ ΣΚΗΝΗ του Θεάτρου της «ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ» το αριστούργημα του Federico Garcia Lorca, «TΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και σε νέα μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου. Στον περίεργο, ποιητικό και σουρεαλιστικό κόσμο του Federico Garcia Lorca η οικογένεια και η κοινωνία τυραννάει όσους το αξίζουν και μόνο λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία και μπορούν να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτήν. Σε ένα πολύ δραματικό, ίσως το καλύτερο έργο του, ο Lorca δημιουργεί πορτρέτα μοναδικών γυναικών. Πέντε κόρες και η μητέρα τους βασανίζονται από ερωτικό πάθος, αντιζηλία και μοναξιά. Στο πρόσωπο των θυγατέρων της καταπιεστικής Μπερνάρντα, ο Lorca αφηγείται μια μοναδική ερωτική ιστορία, μόνο που ο έρωτας μετατρέπεται σε συμφορά, η υπακοή γίνεται συνενοχή και η μητρότητα έγκλημα. «Οι πιο ερωτικοί άνθρωποι κρύβονται» λέει ο Federico García Lorca και είναι πολλές φορές μόνοι και είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντισταθούν στη μοναξιά και την καταπίεση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Παίζουν:Μπέττυ Αρβανίτη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Εκάβη Ντούμα, Κόρα Καρβούνη, Λουκία Μιχαλοπούλου

Πηγές:
-ελculture.gr
-http://paspif.gr

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών 2010-2011

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών καθηγητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011. Οι πίνακες για όλους τους καθηγητές βρίσκονται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου http://e-aitisi.sch.gr/ και http://www.minedu.gov.gr/

Για την περίπτωση των ισπανικών οι πίνακες είναι στις παρακάτω διευθύνσεις:
-ΠΕ 40 με προϋπηρεσία (27 καθηγητές): http://e-aitisi.sch.gr/eniaiosd_2010/PE40.00.html
-ΠΕ 40 χωρίς προϋπηρεσία (191 καθηγητές): http://e-aitisi.sch.gr/eniaiosd_zero_2010/PE40.00.html

Πηγή: http://www.paspif.gr/

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι επιτυχόντες του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τις γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική, επιπέδων A (A1 «στοιχειώδης γνώση» & Α2 «βασική γνώση»), Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση»,Ισπανική επιπέδων Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Τουρκική επιπέδου Β1 «μέτρια γνώση» που πραγματοποιήθηκαν στις 8-9 Μαΐου 2010.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα από:

-Τη διεύθυνση http://www.kpg.minedu.gov.gr
-Τις Διευθύνσεις/Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου είχαν υποβληθεί οι αιτήσεις των υποψηφίων

Πηγή: www.paspif.gr

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες

Όσοι επιθυμούν να κατεβάσουν (σε μορφή PDF) το πρόγραμμα
των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2010, μπορούν να επισκεφθούν τον παρακάτω σύνδεσμο: http://atenas.cervantes.es/imagenes/File/cultura/programaAC.pdf

Αν θέλετε να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπορείτε να ζητήσετε το ενημερωτικό δελτίο συμπληρώνοντας τη φόρμα στην παρακάτω διεύθυνση: http://atenas.cervantes.es/es/solicitud_informacion_espanol.shtm

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Κατατακτήριες - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Κάθε χρόνο δεκάδες πτυχιούχοι λαμβάνουν μέρος στις κατατακτήριες εξετάσεις που διεξάγουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα προκειμένου να αποκτήσουν ένα δεύτερο πτυχίο. Oι λόγοι για τους οποίους οι πτυχιούχοι προτιμούν, αντί να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, να αποκτήσουν ένα δεύτερο βασικό πτυχίο είναι λίγο έως πολύ γνωστοί σε όλους. Η ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ίσως ο βασικότερος λόγος ενώ η αγάπη και η κλίση του υποψηφίου σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές που κάθε χρόνο αδυνατούν να εισαχθούν στο Τμήμα πρώτης επιλογής και η οικονομική τους κατάσταση (ή άλλοι παράγοντες) δεν τους επιτρέπουν να δώσουν εκ νέου εξετάσεις. Σε ένα μεγάλο ποσοστό, τα παιδιά αυτά μετά την αποφοίτησή τους δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα πρώτης τους επιλογής προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το δικαίωμα των κατατακτήριων εξετάσεων έχουν όμως και άλλες κατηγορίες πτυχιούχων όπως είναι οι απόφοιτοι ΤΕΙ ή οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών διετούς κύκλου σπουδών. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ο τρόπος κατάταξης των πτυχιούχων (επιλογή με βάση το βαθμό πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις), το κατά κατηγορία πτυχιούχων εξάμηνο κατάταξης και, σε περίπτωση επιλογής με εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ανακοινώνονται από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των Τμημάτων των Πανεπιστημίων ή τα Συμβούλια των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Η αντιστοιχία ή η συνάφεια των κατόχων πτυχίων αποφασίζεται από το Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής.

Από 1η έως 15 Νοεμβρίου όσοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ ενδιαφέρονται για τις κατατακτήριες εξετάσεις μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα τμήματα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το υπόλοιπο του άρθρου στο alfavita.gr

Σχετικά με την προϋπηρεσία των αδιόριστων εκπαιδευτικών

Σχετικά με τις προϋπηρεσίες που προσμετρούνται και μοριοδοτούνται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (παραγράφος 5 του άρθρου 6 του ν. 2525/1997 - ΦΕΚ 188 Α΄ όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 7 του άρθρου 1 του ν. 2834/2000 - ΦΕΚ 160 Α΄ και παράγραφος 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 - ΦΕΚ 152 Α΄, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.3687/2008 - ΦΕΚ 159 Α΄ και του άρθρου 6 του ν. 3848/2010 - ΦΕΚ 71 Α΄) οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Προϋπηρεσία αποτελεί η απασχόληση ως προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, στις σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. (άρθρο 9 παρ. 11 του Ν. 1566/1985), στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα, στα ναυτικά λύκεια, η υπηρεσία εκπαιδευτικών στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας για μουσουλμάνους μαθητές και η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπόλοιπο του άρθρου με λεπτομέρειες στο alfavita.gr

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Μεγάλη αύξηση των αριστούχων στα ισπανικά

Υπερδιπλασιασμός των αριστούχων (που έγραψαν δηλαδή 18-20) στα ισπανικά σημειώθηκε φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Την πληροφορία παίρνουμε από την εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρεται ότι το ποσοστό των υποψήφιων που έγραψαν φέτος από 18 και πάνω στα ισπανικά είναι 33,92%, ενώ πέρυσι τις ίδιες βαθμολογίες είχε πετύχει το 15,12% των υποψηφίων. Αύξηση σημείωσαν επίσης τα ιταλικά και τα γερμανικά, ενώ μείωση στους αριστούχους παρατηρήθηκε στα γαλλικά.

Ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα http://www.makthes.gr/news/reportage/58113/

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Βιβλιογραφία Ελληνικής Γλωσσολογίας

Η ιστοσελίδα http://bibliography.glotta.ntua.gr αποτελεί μια πρώτη συγκέντρωση βιβλιογραφίας

-δημοσιεύσεων για την Ελληνική γλώσσα, στα Ελληνικά ή σε άλλες γλώσσες
-δημοσιεύσεων για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη γλώσσα ή τη γλωσσολογία, από Έλληνες
-δημοσιεύσεων που αφορούν τη γλώσσα ή τη γλωσσολογία, μεταφρασμένων στα Ελληνικά.

Τα πρώτα βιβλιογραφικά στοιχεία περιέχουν:

-τα άρθρα από τα Πρακτικά των Συνεδρίων του Τομέα Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης από το 1981 έως σήμερα
-τα άρθρα από τα Πρακτικά των Διεθνών Συνεδρίων για την Ελληνική Γλωσσολογία από το πρώτο (1993) έως σήμερα
-τα άρθρα από το περιοδικό Γλωσσολογία από το 1982 έως το 2005.

Η βιβλιογραφία αποτελείται αυτή τη στιγμή από 2000 περίπου καταχωρίσεις που συγκεντρώθηκαν με ημιαυτόματο τρόπο. Μπορούν οι επισκέπτες να αναζητήσουν συγκεκριμένες καταχωρίσεις δίνοντας στοιχεία για τον συγγραφέα, τον τίτλο ή τη χρονολογία. Στόχος είναι η βιβλιογραφία να γίνει πλήρης κατά το δυνατόν και να συντηρείται. Όσοι ενδιαφέρονται για τη γλωσσολογία και την Ελληνική γλώσσα μπορούν να συνεισφέρουν προσθέτοντας νέες βιβλιογραφικές καταχωρίσεις (υπάρχουν οι σχετικές οδηγίες). Κάθε παρατήρηση, διόρθωση ημαρτημένων ή σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο. Υπεύθυνοι για τη συντήρηση της ιστοσελίδας αυτής είναι η Στέλλα Μαρκαντωνάτου και ο Γιάνης Μαΐστρος.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο


Την ευκαιρία να συναντήσουν τον Περουβιανό συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο θα έχουν όσοι βρεθούν την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 7:30 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου IANOS.

Ο μεταφραστής και μελετητής της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας Κώστας Αθανασίου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Η τέταρτη ρομφαία – Η ιστορία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν και του «Φωτεινού Μονοπατιού», που κυκλoφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.


Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Λίμα, 1975) θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής, shadow writer και δημοσιογράφος, ο Ρονκαλιόλο έγινε από πολύ νωρίς γνωστός στον λατινοαμερικάνικο χώρο, με το μυθιστόρημά του Ντροπή (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2008). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματά του Κόκκινος Απρίλης (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2007) και Aναμνήσεις μιας κυρίας (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2009). Από τα γνωστότερα σε όλο τον κόσμο έργα του και η μονογραφία που έγραψε για τον Γκουσμάν, ηγέτη του «Φωτεινού Mονοπατιού», με τίτλο H τέταρτη ρομφαία.

http://atenas.cervantes.es
http://bibliotecacervantesatenas.wordpress.com

Ισπανία: Πρώτη παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Στην ιστοσελίδα ispania.gr διαβάζουμε ένα πολύ σημαντικό άρθρο που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιοθερμική ενέργεια.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Ισπανία έγινε η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από ηλιοθερμική ενέργεια στον κόσμο με 432MW, ξεπερνώντας έτσι τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 422MW. Η ανακοίνωση έγινε από την κορυφαία επιχειρηματική ένωση του χώρου, την Protermosolar.

Η αύξηση της ισχύος ανέβασε την Ισπανία στην πρώτη θέση, λόγω της ενεργοποίησης του σταθμού 50 MW που βρίσκεται στην περιοχή La Florida (Badajoz). Επιπλέον, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ένα ορόσημο στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας με έκταση 550.000 τ.μ. και αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο μεταξύ των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία.


Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο www.ispania.gr

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο Διαδίκτυο

Οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ήδη διαθέσιμες στους ενδιαφερομένους από το βράδυ της Δευτέρας 12 Ιουλίου στο Διαδίκτυο.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται από την παρακάτω ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας:

http://www.ypepth.gr/efarmoges/eid_vathm.php

Ο υποψήφιος πρέπει να πληκτρολογήσει τον 8-ψήφιο κωδικό και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό του με κεφαλαίους Ελληνικούς χαρακτήρες.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών για ένταξη και κατάταξη σε πίνακες διορισμών

Yπογράφηκε απ την υπ. Παιδείας η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών για ένταξη και κατάταξη σε πίνακες διορισμών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 10 του ν. 3848 /2010 ΦΕΚ 71 Α΄: α) γονέων περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, β) εκπαιδευτικών με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, που συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, γ) εκπαιδευτικών γονέων τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, που συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού και δ) ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν. 3194/2003.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο με την πρόσκληση: esos.gr

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η ισπανική ομάδα χορού Gelabert Azzopardi στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας


Από παράσταση της ομάδας Gelabert Azzopardi στο Εδιμβούργο το 2009

Θεατρική παράσταση
Η Πρεσβεία της Ισπανίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που θα γίνει στον προαύλιο χώρο της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) μεταξύ 1-18 Ιουλίου, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ισπανική ομάδα χορού Gelabert Azzopardi στις 8 και 9 Ιουλίου με τις χορογραφίες “Sense fi” και “Conquassabit”.

Πληροφορίες: Ινστιτούτο Θερβάντες
Περισσότερα: ispania.gr

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων

Παράταση έως και την Τετάρτη 7 Ιουλίου έδωσε το Υπουργείο Παιδείας για την υποβολή των αιτήσεων υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
Δημοσιεύουμε το σχετικό έγγραφο:

Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, που προβλέπεται στις αριθμ. 73441/Δ2/23-6-2010 και 73493/Δ2/23-6-2010 και Φ.361.1/162/73512/Δ1/23-6-2010 εγκυκλίους, θα παραταθεί έως τις 7-7-2010. Θα ακολουθήσει σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος.

Δ/νση Προσωπικού Δ/θμιας Εκπ/σης
Τμήμα Α’- Διορισμών


Πηγή: http://www.paspif.gr