Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο υπόμνημα προς Υπουργείο Παιδείας

Νέο υπόμνημα προς το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ε.Α.Π. ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ. και ο Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας και Ισπανιστών ASPE (Σ.Ε.Κ.Ι.). Θέμα του υπομνήματος η άμεση υπογραφή της σχετικής με την ένταξη της Ισπανικής Γλώσσας στην Α΄ Γυμνασίου εγκυκλίου και ανάλογης δημοσιοποίησης της απόφασης.
Το υπόμνημα είναι το εξής:


Αθήνα, 03 Σεπτεμβρίου 2009
Αρ.Πρωτ.: 33


Προς:
Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
Κοινοποίηση:
 Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
 Γενικό Διευθυντή Α/θμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, κ. Κων/νο Κουτρουμάνο
 Διευθυντή Σπουδών Α/θμιας Εκπ/σης, κ. Α. Κόπτση
 Διευθυντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης, κ. Α. Νικολόπουλο

Θέμα: Άμεση υπογραφή της σχετικής με την ένταξη της Ισπανικής Γλώσσας στην Α΄ Γυμνασίου εγκυκλίου και ανάλογης δημοσιοποίησης της απόφασης.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ήδη βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ όλα τα τυπικά εμπόδια σχετικά με τη σύσταση του κλάδου καθηγητών Ισπανικής Π.Ε. 40 έχουν ξεπεραστεί και έχουν ήδη συσταθεί οι πίνακες ωρομισθίων και αναπληρωτών, ακόμα δεν έχει υπογραφεί και ανακοινωθεί η σχετική εγκύκλιος που ήδη θα έπρεπε να είχε αποσταλεί σε όλα τα γυμνάσια της χώρας.
Οι καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα προκαλέσουν προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σύγχυση στους μαθητές της Α΄τάξης του Γυμνασίου και στους γονείς τους, οι οποίοι δεν είναι ενημερωμένοι για τη δυνατότητα επιλογής της Ισπανικής, στερώντας τους το δικαίωμα αυτό. Επιπροσθέτως, με την μη έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των Διευθυντών των Γυμνασίων, εμποδίζεται η ομαλή ένταξη της Ισπανικής Γλώσσας στην εκπαίδευση, καθώς δεν θα είναι εμφανής η πραγματική ζήτησή της και οι απορρέουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, και οι καθηγητές Ισπανικής γλώσσας θα αντιμετωπιστούν μεροληπτικά και άνισα.
Στα πλαίσια της ομαλής ένταξης της Ισπανικής γλώσσας στο επόμενο σχολικό έτος και της επίλυσης όλων των παραπάνω προβλημάτων οι σύλλογοί μας ζητούν:
• Την άμεση παρέμβασή σας για την υπογραφή, ανακοίνωση και προώθηση της σχετικής με την εισαγωγή της Ισπανικής Γλώσσας εγκυκλίου σε όλα τα Γυμνάσια.
• Όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να κληθούν να δηλώσουν εκ νέου την β ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν σε νέο και ενημερωμένο έγγραφο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την Ισπανική Γλώσσα.
• Να μας γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πόσοι μαθητές δήλωσαν σε κάθε σχολείο την Ισπανική και σε ποια σχολεία.
• Την άμεση έκδοση Δελτίου Τύπου για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων.
• Την δημοσιοποίηση της εισαγωγής της Ισπανικής στα Γυμνάσια με ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ και τις εφημερίδες.
• Την ισάξια μεταχείριση της διδασκαλίας της Ισπανικής γλώσσας στα Γυμνάσια σε σχέση με τις άλλες ξένες γλώσσες επιλογής που διδάσκονται ήδη.
• Την ισάξια μεταχείριση των διδασκόντων της Ισπανικής γλώσσας σε σχέση με τους συναδέλφους των άλλων γλωσσών.

Οι σύλλογοί μας είναι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε συμπληρωματική πληροφορία χρειαστείτε.

Χριστίνα Κατσικάρη (Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ.)
Δώρα Θεοδωροπούλου (Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ.)
Inés Martín Expósito (Πρόεδρος ASPE)