Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΜΑΪΟΣ 2009

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2009 στο ξενοδοχείο Acropol, και νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε και τα μέλη που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Ως διοικητικό συμβούλιο θέσαμε τους παρακάτω στόχους:
-1ος στόχος: Η εισαγωγή της Ισπανικής Γλώσσας στη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση

Τρόποι επίτευξής του θεωρούνται οι επαφές με τις αρμόδιες αρχές και η συνεργασία με άλλους Συλλόγους και φορείς. Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω κινήσεις:

• Μάρτιος 2008: Κατάθεση υπομνήματος προς τον τότε Υπουργό Παιδείας κ.. Στυλιανίδη ,με κοινοποίηση προς Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, Τμήμα Διορισμών, ζητώντας την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε περισσότερες σχολικές μονάδες, με απώτερο στόχο την μόνιμη ένταξη και καθιέρωση της Ισπανικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας επιλογής στη δημόσια εκπαίδευση, την άμεση απόκτηση κωδικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και να συμπεριληφθεί ο κλάδος της Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

• Μάιος 2008: Αποστολή 500 ενημερωτικών επιστολών προς αντίστοιχο αριθμό Διευθυντών Δημοτικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση ύπαρξης και την πορεία του πιλοτικού προγράμματος, τους λόγους σημαντικότητας της διδασκαλίας της Ισπανικής και την παρακίνηση – ενθάρρυνση των διευθυντών για να ενημερώσουν γονείς και μαθητές, καθώς και για να ζητήσουν την ένταξή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Κα Πόνθε, τους Συλλόγους του ΕΑΠ και την ASPE.

• Ιούνιος 2008: Υποβολή υπομνήματος στους συνδικαλιστικούς φορείς ΟΛΜΕ – ΚΕΜΕΤΕ σχετικά με την ύπαρξη και την πορεία του πιλοτικού προγράμματος, την άμεση σύσταση κλάδου και ενημέρωση για την διάκριση των αποφοίτων της ίδιας σχολής (Ιταλική και Ισπανική Κατεύθυνση) σε σχέση με το ΠΕ.

• Ιούνιος 2008: Υποβολή υπομνήματος στα κόμματα του Κοινοβουλίου για τα παραπάνω θέματα.

• Ιούνιος 2008: Υποβολή ερώτησης του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κουράκη προς τον τότε Υπουργό Παιδείας σχετικά με την άμεση χορήγηση κωδικού ΠΕ στον κλάδο και την ένταξη της Ισπανικής γλώσσας στη β΄θμια εκπαίδευση.

• Σεπτέμβριος 2008: Αποστολή 10.000 ενημερωτικών επιστολών προς αντίστοιχο αριθμό Διευθυντών & Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών , Γυμνασίων και Λυκείων σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Ελληνικής Επικράτειας. Επισυνάπτονταν πρότυπα αιτήσεων: α) Συλλόγων Γονέων προς το ΥΠΕΠΘ για εκδήλωση αυξημένου ενδιαφέροντος στα σχολεία τους & β) Γονέων προς το ΥΠΕΠΘ για την έκφραση της επιθυμίας τους να έχουν τα παιδιά τους το δικαίωμα επιλογής της Ισπανικής ως 2ης ξένης γλώσσας (και πάλι με την συνεργασία των παραπάνω φορέων και συλλόγων )

• Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009: Πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις 15 βουλευτών όλων των κομμάτων προς τον νέο Υπουργό Παιδείας.

• Φεβρουάριος 2009: Απάντηση Υφυπουργού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στις ερωτήσεις των βουλευτών. Μεταξύ άλλων αναφέρονται: α)η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος , β) “Από το σχολικό έτος 2009-2010, η Ισπανική θα διδάσκεται, ως 2η ξένη γλώσσα, παράλληλα με την Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική, σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας” & γ) “Θα προβεί στη σύσταση κλάδου Ισπανικής Γλώσσας, εφόσον η σύσταση αυτή υπαγορεύεται και από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες”.

• Μάρτιος 2009: Υποβολή 2ου υπομνήματος στους συνδικαλιστικούς φορείς ΟΛΜΕ – ΚΕΜΕΤΕ .

• Μάρτιος 2009: Εκπροσώπηση του Συλλόγου στο τραπέζι διαλόγου με θέμα: “Αναμόρφωση Λυκείου, Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια” που διοργανώθηκε από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ (7-3-09), όπου κατατέθηκε επιστολή σχετικά με την αναγκαιότητα της ευρύτερης ένταξης της Ισπανικής γλώσσας στα πλαίσια του σύγχρονου πολυπολιτισμικού σχολείου και την δυνατότητα παροχής άλλης μίας επιλογής ξένης γλώσσας στους Έλληνες μαθητές - σημαντικό εφόδιο για το μέλλον τους.

• Μάρτιος 2009: Αποστολή επιστολών προς τους Τομείς Παιδείας όλων των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη βουλή, με τα ίδια επιχειρήματα.

• Απρίλιος 2009:Συνάντηση με την Διοίκηση του ΚΕΜΕΤΕ, και συγκεκριμένα με τους κ. κ. Νικηφόρο Κωνσταντίνου & Παύλο Χαραμή.

Απρίλιος 2009:Συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνο, διευθυντή α΄βάθμιας & β΄βάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει προωθηθεί το έγγραφο για την σύσταση κλάδου καθηγητών Ισπανικής φιλολογίας με κωδικό ΠΕ 40, και ακόμη ότι θα δημιουργηθούν 15 θέσεις για πολύτεκνους και θα αναγνωριστεί η παιδαγωγική μας επάρκεια.


-2ος στόχος: Ενίσχυση και ενδυνάμωση του Συλλόγου

Επιδιώκοντας τη δυναμική παρουσία ως Σύλλογος και την καθιέρωσή του στο χώρο των αντίστοιχων φορέων, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τους:
-Τμήμα Παιδείας και Επιστημών της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα
-Instituto Cervantes
-Σύλλογο Αποφοίτων ΕΑΠ
-Σύλλογο Φοιτητών ΕΑΠ
-ASPE
-Ispania.gr
-Americalatina.gr
-http://galeria-hispanica.blogspot.com/
Επίσης, επιτύχαμε την αύξηση/διπλασιασμό των μελών μας μέσα στον 1ο χρόνο λειτουργίας μας μέσω :
1. Συστηματικών ανακοινώσεων στους φοιτητές του τμήματός μας
2. Δημοσιεύσεις σε εφημερίδες εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών (Ενημέρωση-PALSO και «LINGUA FRANCA» - KOSMOS FLORAS)
3. Ενημερώσεις σε forum-internet (parents.gr, κ.ά)
4. Δημιουργία ιστολογίου: http://paspif.blogspot.com/
5. Έκδοση κάρτας μέλους
6. Εκδηλώσεις στο Enzzo de Cuba ( επί 2 συναπτά έτη) με στόχους:
- Συνεύρεση και γνωριμία μεταξύ των μελών
- Διεύρυνση της λίστας των φίλων του Συλλόγου για μελλοντικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες και ενημερωτικές εκστρατείες σε σχέση με την ένταξη της Ισπανικής στα σχολεία
- Οικονομική ενίσχυση
7. Συνεργάτες σε διημερίδα της ASPE
8. Ο ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ έδωσε επίσης το παρόν : α) στο Συνέδριο του ΚΕΜΕΤΕ "ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ " β) Στην παρασημοφόρηση Ελλήνων Ισπανιστών από τη Βασίλισσα της Ισπανίας γ) Στην επετειακή εκδήλωση του Ispania.gr


Υπενθυμίζουμε ότι για την ενίσχυση της δύναμης και της απήχησης του, ο ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ επιδιώκει τον ευρύ διάλογο με τη στήριξη όλο και περισσότερων μελών, και είναι ανοιχτός στις προτάσεις τους, επειδή πιστεύει ότι η συλλογική δράση είναι η μόνη εγγύηση για την επίτευξη των στόχων του. Γι’ αυτό σας καλούμε όλους να συμβάλλετε δυναμικά στις προσπάθειες του.
Τέλος, να ενημερώσουμε τα μέλη που επιθυμούν να ανανεώσουν την συνδρομή του έτους 2009, μπορούν να την καταβάλουν με κατάθεση στον υπ’ αρ. 00088468390-7 λογαριασμό μας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αποστολή της απόδειξης με e-mail ή fax.

Όλα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη μας παραλαμβάνουν και την κάρτα μέλους που τους εξασφαλίζει:
• δωρεάν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες (Σκουφά 31, Αθήνα) ,
• στο βιβλιοπωλείο IL NARRATORE (Σολωμού 29, Αθήνα),
• εκπτώσεις στο Ισπανικό βιβλιοπωλείο Νικολόπουλος (Ομήρου 8, Κολωνάκι)-ποσοστό έκπτωσης ανάλογα με τις εκδόσεις,
• εκπτώσεις στις εκδόσεις ΕΚΑΤΗ (25%),
• εκπτώσεις στις εκδόσεις Μυτακίδη (Κλεομήδους 2,Αθήνα) 30% σε όλα τα ξενόγλωσσα
• άμεση ενημέρωση μέσω e-mail για προσφορές εργασίας, ημερίδες, εκδηλώσεις, μεταπτυχιακά, υποτροφίες.

Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:
• Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση׃ aplifhi@yahoo.gr
• Ταχυδρομικά στη διεύθυνση του συλλόγου μας׃
ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ/A.P.LI.F.HI
Ακαδημίας 63, 3ος όροφος, γραφείο 11
Τ.Κ. 10678, ΑΘΗΝΑ
• Τηλεφωνικά στο: 694-3701085
• Με φαξ στο: 210–3825708
• Μέσω Internet στο: http://paspif.blogspot.com/

Η Πρόεδρος
Χριστίνα Κατσικάρη

Η Γραμματέας
Κατερίνα – Χριστίνα Σπυροπούλου