Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Υπόμνημα προς το Υπουργείο Παιδείας

Υπόμνημα προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι Σύλλογοι Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας, στο οποίο εκφράζεται η αγωνία μας για την καθυστέρηση της έγκρισης της σχετικής ρύθμισης που προωθεί τη σύσταση κλάδου Καθηγητών Ισπανικής (Π.Ε. 40) και την καθυστέρηση αποστολής της εγκυκλίου με την οποία θα ενημερωθούν οι διευθυντές των σχολείων για τη δυνατότητα που έχουν οι μαθητές να επιλέξουν την Ισπανική. Καλούμε επίσης το Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και ομαλή ένταξη της Ισπανικής Γλώσσας στην δημόσια εκπαίδευση.
Το περιεχόμενο του υπομνήματος είναι το εξής:


Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ. aplifhi@yahoo.gr, http://paspif.blogspot.com/, Ακαδημίας 63, 3ος όροφος, γραφείο 11,Τ.Κ.10678, ΑΘΗΝΑ, Τηλ.: 6943-701085 Fax: 210-3825708

Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ε.Α.Π. ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ. Licenciados.isp@gmail.com, 6978-602520

Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ε.Α.Π. ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.ΙΣΠ. estudiantes.isp@gmail.com,6977-284059

Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας και Ισπανιστών ASPE (Σ.Ε.Κ.Ι.) aspegr@otenet.gr,
Μεσολογγίου 3, 3ος όροφος, Τ.Κ.10678, ΑΘΗΝΑ, http://users.otenet.gr/~aspegr, 6974-673887

Αθήνα, 14 Μαΐου 2009
Αρ.Πρωτ.: 28


Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


Προς:
Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
Κοινοποίηση:
 Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
 Γενικό Διευθυντή Α/θμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, κ. Κων/νο Κουτρουμάνο
 Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης, Τμήμα Διορισμών, Κα Κ. Πουλιά
 Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ι.Αρμάγου

Θέμα: Η εισαγωγή της Ισπανικής γλώσσας στο ελληνικό σχολείο
Από το σχολικό έτος 2009-2010 η ισπανική γλώσσα εισάγεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα γυμνάσια όλης της χώρας και αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή εκ μέρους των μαθητών, αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον για την ισπανική γλώσσα στην Ελλάδα, (η χώρα μας κατέχει παγκοσμίως την 1η θέση συμμετοχής στις εξετάσεις των Διπλωμάτων της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας DELE του Ινστιτούτου Θερβάντες) .
Αν και η εισαγωγή της Ισπανικής έχει εξαγγελθεί από τον Αύγουστο του 2008, από τον προκάτοχό σας, και ενώ θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η δημιουργία του πίνακα ωρομισθίων και αναπληρωτών, στην εκπνοή του σχολικού έτους παρατηρείται καθυστέρηση της υπογραφής της έγκρισης της σχετικής ρύθμισης που προωθεί τη σύσταση κλάδου Καθηγητών Ισπανικής (Π.Ε. 40) στο Γενικό Λογιστήριο (σχέδιο απόφασης υπ.’αρ.43140/Δ2/14-4-2009, το οποίο διαβιβάστηκε από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με αρ. πρωτ. 8874/16-4-2009) και κατά συνέπεια καθυστερεί και η αποστολή της εγκυκλίου με την οποία θα ενημερωθούν οι διευθυντές των σχολείων, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν χιλιάδες μαθητές ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα μπορούν να επιλέξουν και την Ισπανική, στερούμενοι έτσι το δικαίωμα να επιλέξουν τη γλώσσα που επιθυμούν. Επιπροσθέτως, όλοι οι καθηγητές Ισπανικής Γλώσσας ανησυχούν ιδιαίτερα για την έγκαιρη και ομαλή ένταξη της Ισπανικής Γλώσσας στην εκπαίδευση καθώς, λόγω ανάλογων καθυστερήσεων πέρυσι ενώ ήταν προγραμματισμένο από το Υπουργείο να εισαχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ισπανικής δύο γυμνάσια στην Τρίπολη, τελικά δεν εντάχθηκαν λόγω μεταχρονολογημένης αποστολής της εγκυκλίου και ελλιπούς ενημέρωσης προς τους μαθητές. Τέλος, η παρακολούθηση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι της Ιταλικής Γλώσσας πέρυσι, μας δημιουργεί αμφιβολίες, κατά πόσο θα αντεπεξέλθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σας ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα και στη δική μας ένταξη.
Στα πλαίσια της ομαλής ένταξης της Ισπανικής γλώσσας στο επόμενο σχολικό έτος και της επίλυσης όλων των παραπάνω προβλημάτων οι σύλλογοί μας ζητούν:
• Την άμεση παρέμβασή σας για την υπογραφή της ρύθμισης που προωθεί την σύσταση κλάδου Καθηγητών Ισπανικής (Π.Ε. 40) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (σχέδιο απόφασης υπ.’αρ.43140/Δ2/14-4-2009).
• Την άμεση αποστολή εγκυκλίου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας σχετικά με τη δυνατότητα των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού να επιλέξουν την ισπανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο, ακόμα και πριν την υπογραφή της παραπάνω ρύθμισης.
• Την ισότιμη θέση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας στα γυμνάσια, σε σχέση με τις άλλες ξένες γλώσσες επιλογής που διδάσκονται ήδη.
Οι σύλλογοί μας είναι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε συμπληρωματική πληροφορία χρειαστείτε.

Χριστίνα Κατσικάρη (πρόεδρος ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ.)
Δώρα Θεοδωροπούλου (πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ.)
Ρεβέκκα Φελεκίδου (πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.ΙΣΠ.)
Inés Martín Expósito (Πρόεδρος ASPE)