Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά -στο πλαίσιο της προωθούμενης πολιτικής του Υπουργείου, για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας- απέστειλε επιστολή στον Αυστραλό Ομοσπονδιακό Υπουργό Εκπαίδευσης, Peter Garret, προτείνοντας στενότερη συνεργασία των δύο υπουργείων σε θέματα Εκπαίδευσης.

Εκδήλωσε, επίσης, ενδιαφέρον για την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία και την επιλογή και ένταξή της στις 11 επίσημες γλώσσες που θα συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πλαίσιο Σπουδών, συντασσόμενη παράλληλα με το αίτημα της ελληνικής ομογένειας προς την Αυστραλιανή Αρχή Προγράμματος Σπουδών (ACARA). Η κυρία Γεννηματά αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη εκστρατεία Ελλήνων και Αυστραλών, ώστε να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών με τη συλλογή πάνω από 30.000 υπογραφών.

Η αναπληρώτρια Υπουργός ζήτησε από τον Αυστραλό Υπουργό την υποστήριξή του στο θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική και συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στους φορείς και στις δομές ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, μέσα από τη διάθεση πόρων, την απόσπαση διδακτικού προσωπικού, την εκπόνηση και αποστολή εκπαιδευτικού υλικού, τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Σημαντικοί λόγοι για το αίτημα ένταξης της ελληνικής γλώσσας είναι ότι αποτελεί μια από τις πέντε κορυφαίες γλώσσες, εκτός της αγγλικής, που ομιλούνται στην Αυστραλία και μια από τις πέντε επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υπάρχουν πάνω από 350.000 Αυστραλοί που ταυτίζονται με την ελληνική τους καταγωγή.

Τέλος, στην Αυστραλία υπάρχει σημαντικός βαθμός αυτοοργάνωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και εκπαιδευτικές υποδομές που καλύπτουν τη διδασκαλία των Ελληνικών από την προσχολική ηλικία μέχρι και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί «μια σημαντική πηγή για την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, με την οποία οι μελλοντικές γενιές Αυστραλών μπορούν να συνδεθούν με την παγκόσμια κοινότητα» μέσα από την διαμόρφωση «παγκόσμιων πολιτών με ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας