Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Βιβλία - Οι λόγοι του García Márquez


****Ενημέρωση από τη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

Ένα καινούργιο βιβλίο του García Márquez είναι πάντα είδηση. Έξι χρόνια μετά την δημοσίευση του τελευταίου μυθιστορήματός του Memorias de mis putas tristes, και μέχρι την έκδοση του επόμενου En agosto nos vemos που φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» κάπου, στις 29 του περασμένου μήνα ξεκίνησε η ταυτόχρονη διανομή στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική του Yo no vengo a decir un discurso.

Στο καινούργιο αυτό βιβλίο περιλαμβάνονται 22 ομιλίες του García Márquez που εκφωνήθηκαν μεταξύ του 1944 και του 2007 σε πολύ διαφορετικά ακροατήρια, πριν ακόμη γίνει συγγραφέας μέχρι και εκείνους που εκφωνήθηκαν μετά από σημαντικές βραβεύσεις από τον πρώτο (Rómulo Gallegos, βραβείο Nobel, κλπ.). Στις ομιλίες αυτές καθρεπτίζονται τα ενδιαφέροντα του García Márquez ως συγγραφέα και πολίτη, ενώ θίγουν ποικίλα θέματα όπως οι λογοτεχνικές του ρίζες, το ενδιαφέρον του για την δημοσιογραφία, η κατάσταση της χώρας του, ο πυρηνικός κίνδυνος, οι προτάσεις του για την εξαπλούστευση της γραμματικής ή η σχέση του με συγγραφείς φίλους του όπως ο Cortázar ή o Mutis.

Για όλα τα παραπάνω, οι ομιλίες αυτές αποτελούν μια σημαντική πηγή τόσο για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν την λογοτεχνία του όσο και για αυτούς που θέλουν να τον γνωρίσουν ως συγγραφέα. Ο ίδιος ο García Márquez έχει πει για αυτό το βιβλίο “Διαβάζοντας αυτές τις ομιλίες ανακαλύπτω ξανά το πόσο έχω αλλάξει, άλλαζα και εξελισσόμουν”.

Το έργο υπάρχει ήδη στη Βιβλιοθήκη μας.

Πηγή: Η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες