Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Θα συνεχιστεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ

****Του Απόστολου Λακασά, kathimerini.gr

Διατεθειμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου κάνοντας βελτιωτικές αλλαγές στο σημερινό κείμενο διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση στον χώρο των ΑΕΙ εμφανίζεται η ηγεσία του υπ. Παιδείας. «Θα προχωρήσουμε και σε δεύτερο και τρίτο κείμενο διαβούλευσης έως ότου καταλήξουμε στο προσχέδιο νόμου», ανέφερε η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ. «Εάν δεν ξεκινήσει διάλογος με γοργούς ρυθμούς μέσα στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα θα χαθεί μία ακόμη ευκαιρία», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί το προσχέδιο νόμου για να οδεύσει στη Βουλή τον Μάρτιο. Βέβαια, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προτάσεις για το διοικητικό μοντέλο στα ΑΕΙ. Η υπουργός υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας του υπουργείου για θεσμοθέτηση Συμβουλίου Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ με τη συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα, χθες το υπουργείο παρουσίασε (βλ. ιστοσελίδες www.kathimerini.gr και www.opengov.gr/ypepth) 32 ερωτήσεις–απαντήσεις για το κείμενο διαβούλευσης επιχειρώντας να λύσει απορίες (π.χ. γιατί χρειάζεται αλλαγή, πώς θα επιλέγονται τα όργανα διοίκησης) και να διασκεδάσει ανησυχίες (π.χ. θα μπουν δίδακτρα, τι θα γίνει με τους «αιώνιους» φοιτητές, τους λέκτορες και τους επίκουρους, είναι διασφαλισμένος ο μισθός των πανεπιστημιακών) της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, η κ. Διαμαντοπούλου αμφισβήτησε τη λογική του επιχειρήματος «Εδώ είναι... Ελλάδα και οι αλλαγές πρέπει να προσαρμοστούν στα ελληνικά χαρακτηριστικά». «Γιατί δεν έχει σημασία τι γίνεται διεθνώς;», αναρωτήθηκε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Παν. Αθηνών κ. Δ. Σωτηρόπουλο, από 27 χώρες στην Ευρώπη μόνο η Ελλάδα δεν έχει διττό σύστημα διοίκησης (δηλαδή, δεύτερο όργανο πλην της Συγκλήτου) και μόνο σε πέντε (Τουρκία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα) δεν προβλέπεται η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ. Η υπουργός αναφέρθηκε και στο επιχείρημα τα ΑΕΙ να διαχειρίζονται τα του οίκου τους. «Τι σημαίνει αυτό; Μέχρι τώρα ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δείχνει ότι πάσχει. Για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί στα ΑΕΙ 600 μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς έλεγχο», είπε. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο δεν επιχειρεί να απαξιώσει ή να παρέμβει στα εσωτερικά των ΑΕΙ ζητώντας στοιχεία για νεποτισμό, ώρες διδασκαλίας μονίμων καθηγητών, ανάγκες για πρόσληψη συμβασιούχων κ.ά. «Καμία απαξίωση από εμάς προς τα ΑΕΙ. Αντίθετα, τα ίδια θα πρέπει να καταγγείλουν παθογένειες, όπως οι περιπτώσεις νεποτισμού», είπε.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση μέλους της ΠΑΣΠ στο Οικονομικό Παν. Αθηνών, που ζήτησε οι φοιτητές –μέσω των παρατάξεων– να μείνουν στην συνδιοίκηση των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι οι θέσεις του υπουργείου δεν συνάδουν με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο φοιτητής, ερωτηθείς για δημοσίευμα της «Κ» (στις 10/12) σχετικά με 40χρονο «φοιτητοπατέρα» της ΠΑΣΠ που έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή φοιτητών για μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ, είπε ότι το πρόσωπο είναι υπαρκτό. Για το θέμα, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Νίκη Τζαβέλα, έκανε ερώτηση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο στο ΟΠΑ, καθώς στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ περιλαμβάνονται και κονδύλια της Ε.Ε.

Πηγή: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=17194